nietolerancje pokarmowe
fot. pexels.com

Nietolerancje pokarmowe to coraz powszechniejszy problem naszego społeczeństwa. Wiele osób cierpi na problemy pokarmowe, które mogą wynikać z nieprawidłowych reakcji układu immunologicznego, ale również z obecności mutacji genów. Co musisz wiedzieć o nietolerancjach pokarmowych? Sprawdź!

Zobacz też: https://www.uroda.info.pl/nietolerancje-pokarmowe-czy-ciebie-rowniez-dotycza/

Nietolerancje pokarmowe

Mogą one mieć źródło nie tylko w nieprawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, ale także u podstawy funkcjonowania całego organizmu, a więc w naszych genach. W zależności od konkretnego rodzaju genu oraz rodzaju choroby, nietolerancje mogą ujawnić się jeszcze we wczesnym dzieciństwie, a także dopiero w wieku dorosłym.

Przebieg nietolerancji może w niektórych przypadkach zagrażać zdrowiu oraz życiu! Najczęstsze nietolerancje wrodzone to celiakia, nietolerancja laktozy oraz fruktozemia. Nawet co trzecia osoba w Polsce może cierpieć na nietolerancje pokarmowe, co może wynikać zarówno z przyczyn genetycznych, ale również z powodów wtórnych do innych chorób. W tej drugiej sytuacji nietolerancja może mieć charakter przejściowy.

Jakie są nietolerancje pokarmowe?

W przypadku podłoża genetycznego wyróżnia się alaktazję oraz hipoklazję pierwotną. Alakatazja oznacza całkowity brak wydzielania laktazy, a więc enzymu rozkładającego cukier mleczny, czyli laktozę. To bardzo rzadka choroba, której objawy mogą pojawić się już w okresie noworodkowym.

Hipolaktazja pierwotna charakteryzuje się niedoborem laktazy, a wydzielanie tego enzymu maleje wraz z wiekiem poprzez pierwsze objawy nietolerancji mleka, które mogą pojawić się w okresie nastoletnim lub nawet dorosłym, pomimo wcześniejszej tolerancji produktów.

Celiakia dotyka 1% populacji polega na trwałej nietolerancji glutenu. Celiakia może ujawnić się w prawie każdym wieku. W jej przebiegu dochodzi do procesów autoimmunologicznych, a układ immunologiczny osób, które posiadają gen tej nietolerancji pokarmowej, w obecności śladowych nawet ilości glutenu atakuje własne ścianki jelita cienkiego i niszczy kosmki jelitowe.

Fruktozemia to wrodzona nietolerancja fruktozy, która ma przebieg na poziomie metabolicznym. Metabolity fruktozy odkładają się w narządach i prowadzą do ich niewydolności.

Przeczytaj też: http://www.makemyplace.pl/cholesterol-co-musisz-o-nim-wiedziec/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ