płyn do czyszczenia piekarnika

W obecnych czasach nikt nie wyobraża sobie kuchni bez piekarnika – jest on niezbędny nie tylko dla miłośników gotowania, którzy w pomieszczeniu tym spędzają całe godziny, ale również dla każdego, kto ceni szybkie i bezproblemowe przygotowywanie posiłków. Nie ma nic prostsze niż wrzucenie do rozgrzanego pieca ulubionej, mrożonej pizzy, aby po zaledwie 15 minutach cieszyć się smaczną kolacją. Większość z nas przyzna jednak, że piekarnik jest dosyć wymagającym sprzętem kuchennym, jeśli chodzi o utrzymanie go w czystości. Jak więc o niego dbać, aby uniknąć wielkiego czyszczenia i skrobania zaschniętego brudu?

Jak dbać o piekarnik?

Mycie piekarnika nie należy do przyjemnych czynności – wpływ na to ma zarówno rodzaj zabrudzeń, na przykład spalenizna lub zaschnięty tłuszcz, jak i utrudniony dostęp do jego wnętrza. Co więcej, do jego czyszczenia należy podchodzić dosyć ostrożnie – wystarczy kilka zbyt energicznych ruchów, aby porysować powierzchnię piekarnika lub uszkodzić znajdującą się w nim grzałkę. Jak więc o niego dbać?

Kluczem do idealnej czystości piekarnika jest systematyczność – aby uniknąć wielogodzinnego i skomplikowanego mycia, warto przetrzeć jego powierzchnie po każdym użyciu. Najlepiej to zrobić, gdy jest jeszcze ciepły, ale nie gorący. Poświęcając zaledwie jedną czy dwie dodatkowe minuty zaoszczędzimy sobie przykrego usuwania zaschniętych resztek jedzenia. Warto w tym celu wykorzystać mokrą szmatkę oraz płyn do czyszczenia piekarnika, który przeznaczony jest do usuwania tłustych zabrudzeń. Raz na jakiś czas – na przykład raz w tygodniu – warto zastosować nieco mocniejszą chemię, aby dogłębnie wyczyścić wszystkie jakie elementy – na przykład ruszt, dno czy ścianki.

Zapobiegaj myciu piekarnika

Istnieje wiele sposób, aby unikać kłopotliwego czyszczenia piekarnika lub zmniejszyć częstotliwość tej nieprzyjemnej czynności. O czym warto pamiętać? Bardzo często dochodzi do zabrudzeń, wtedy, gdy się śpieszymy i nieostrożnie wkładamy lub wyciągamy pieczone potrawy. Powolne i ostrożne ruchy – nawet mimo stresu, ponieważ goście już czekają na kolacje – są najlepszym sposobem, aby nie dopuścić do wylania potrawy na dno piekarnika. Doskonałym rozwiązaniem jest też stosowanie szczelnie zabezpieczonych naczyń żaroodpornych lub folii aluminiowych. Korzystać warto ze wszelkich innowacyjnych akcesoriów do pieczenia, które powstały nie tylko, aby ułatwiać ten proces i nadawać potrawom więcej smaku, ale również po to, aby uniknąć czasochłonnego czyszczenia piekarnika – dotyczy to torebek do pieczenia, których rozmiar dobiera się do rodzaju potrawy czy też papieru do pieczenia.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ