Dzień bez filiżanki dobrej kawy to dzień stracony! Coraz więcej Polaków, w myśl tej dewizy, podczas remontu domu lub mieszkania przezornie wyposaża swoją kuchnię w ekspres do kawy. Jakie urządzenie wybrać, aby móc codziennie cieszyć się najlepszą kawą? Jakie cechy musi spełniać najlepszy ekspres do kawy?

Rodzaje ekspresów do kawy

Poszukując ekspresu do kawy do naszej nowej kuchni, natkniemy się na trzy rodzaje maszyn – przelewowe, ciśnieniowe i kombinowane. Ekspresy przelewowe były bardzo popularne w latach 90. Żadna rodzinna impreza nie mogła obyć się bez dzbanka pełnego gorącej kawy właśnie z tego typu maszyny. Obecnie ekspresy przelewowe tracą na popularności na rzecz maszyn ciśnieniowych. Wielbiciele kawy wybierają jakość ponad ilość. Co to oznacza? Ekspresy przelewowe zaparzają kawę, która smakiem i właściwościami nie różni się praktycznie niczym od zwykłej kawy po turecku (mielonej kawy zalewanej wrzątkiem). Jedynym plusem tego typu rozwiązania jest to, że ekspres oddziela gotowy napar od fusów, dzięki czemu do kawy nie dostają się szkodliwe kwasy tłuszczowe.

Dużo lepszym wyborem dla nowoczesnej kuchni będzie ekspres ciśnieniowy. Taka maszyna przygotuje napój naprawdę dobrej jakości, który doceni każdy smakosz kawy. Ekspres ciśnieniowy wykorzystuje do zaparzania kawy wysokie ciśnienie. Woda zostaje podgrzana, a następnie za pomocą specjalnej pompki jest dozowana do pojemnika z kawą. Dzięki wykorzystaniu wysokiego ciśnienia napój traci toksyczne substancje, a za to uzyskuje niesamowity aromat i smak. Kawa z takiego ekspresu jest też łatwiejsza do strawienia dla naszego żołądka niż tradycyjna zalewajka. Poszukując wymarzonego ekspresu ciśnieniowego do nowej kuchni, natkniemy się na modele automatyczne i kolbowe. Jeśli zależy nam na dobrej kawie, ale nie mamy czasu zagłębiać się w proces parzenia naparu, to wybierzmy maszynę automatyczną. Taki ekspres przygotuje dla nas i naszych gości pyszną kawę szybko i łatwo. Wystarczy tylko nacisnąć guzik.

Podczas naszych poszukiwań na pewno spotkamy się z terminem maszyny kombinowane lub przelewowo-ciśnieniowe. Jest to po prostu połączenie ekspresu ciśnieniowego z tradycyjną maszyną przelewową. Taki ekspres posiada dwa osobne elementy zaparzające, z których można korzystać w tym samym czasie. Model kombinowany to bardzo dobry wybór, gdy chcemy korzystać z obu typów maszyn bez zagracania sobie blatu kuchennego.

Ekspres do kawy dopasowany do Twojej kuchni!

Wybierając ekspres do kawy, zastanówmy się, jak często będziemy z niego korzystać i na jakiej kawie nam zależy. Jeżeli pijemy tylko czarną kawę, najlepszym wyborem będzie prosty, klasyczny ekspres automatyczny. Jeśli często odwiedzają nas goście, warto rozejrzeć się za modelem, który pozwoli nam na przygotowanie dwóch napojów w jednym czasie. Wielbiciele białej kawy powinni zdecydować się na model wyposażony w dyszę do spieniania mleka. Natomiast jeśli zależy nam na wspaniałym aromacie i najlepszym smaku to wybierzmy maszynę ze wbudowanym młynkiem do kawy. Coraz popularniejsze stają się również ekspresy automatyczne na kapsułki lub saszetki. Za pomocą takiej maszyny bardzo łatwo przygotujemy wiele rodzajów kawy, a nawet herbatę lub gorącą czekoladę.

Kolejną ważną sprawą jest design. Nowoczesne maszyny ciśnieniowe nie tylko przygotowują dobrą kawę, ale są również ozdobą w naszej kuchni. Na rynku znajdziemy szeroki wybór ekspresów w różnych kolorach i kształtach. Zastanówmy się, jaki model będzie najlepiej pasował do naszej kuchni. Tradycyjne ekspresy świetnie sprawdzą się jako uzupełnienie klasycznej kuchni. Jeżeli natomiast stawiamy na nowoczesne formy, to będziemy potrzebować czegoś specjalnego.

>>Ekspresy ciśnieniowe, które przygotują bardzo dobrą kawę i przy okazji będą ozdobą naszej kuchni, znajdziemy na Dolce Gusto <<

Jaki ekspres do kawy? – ważne parametry

Jeżeli wiemy już, na jakiej kawie nam zależy i jaki design będzie pasował do naszej kuchni, to skupmy się na parametrach maszyny. Najważniejsza jest moc urządzenia i jego ciśnienie. Te dwa parametry odpowiadają za niezwykły smak kawy z ekspresu ciśnieniowego. Im większa moc maszyny, tym szybciej urządzenie nagrzeje dla nas wodę. Natomiast wysokie ciśnienie wpływa na jakość zaparzonej kawy i jej aromat. Aby wydobyć z ziaren najlepsze właściwości, ekspres musi przecisnąć gorącą wodę przez pojemnik z kawą przy użyciu naprawdę dużej siły. Zbyt małe ciśnienie tylko zepsuje dobrą kawę. Szukajmy więc na rynku maszyn o dużej mocy (od 1000 W) i wysokiego ciśnienia (od 9 barów).

Ekspres do kuchni powinien posiadać również duży zbiornik na wodę. Nikt nie ma ochoty ciągle wypłukiwać i dolewać wody do bojlera. Przynajmniej 2 l zbiornik to podstawa. Szukajmy również ekspresu posiadającego elektroniczny wyświetlacz, wbudowany młynek do kawy i dyszę do spieniania mleka. Tak wyposażona maszyna przygotuje dla nas w bardzo prosty sposób wiele rodzajów kaw.

[Głosów:2    Średnia:3/5]